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TsukijiWonderlandへの招待状#4ー塩干セリ場ー

セリ場に足を踏み入れたら、そこはプロしかいない世界だった。

600時間にも及ぶ撮影素材の中で、本編で使用できた映像は限られています。
ここでは、まさに「ワンダーランド」築地市場の「ほんの一部」を紹介します。
※※本編未使用映像/遠藤尚太郎編集・監督
【塩干セリ場】
勝鬨橋の手前に構える大きなゲートの横には6階建ての巨大な立体駐車場がある。
その1階は塩干の荷置場となっていて、その一角にセリ場がある。
塩干のセリ場では、シラス干しや煮干し,スルメ,時期によってはコウナゴなどを取り扱う。
中でもシラス干しは看板商品の1つだ。
「白いものが上質だとは限らないが、シラスという名前だけあって透明感のある白さは大事」そう語るのは塩干を専門に扱う仲卸だ。
言われてみれば、日本中から集まるシラスは、個体ごとにクリーム色が強かったりと色は異なる。
AM5:40、セリ人(卸会社)が商品を並べられているテーブルの片隅にのってハンドベルを鳴らす。
すぐに人垣ができる。
セリ人が番号を読み上げると仲卸が小さな紙に金額を記述して渡す。そんな入札方式でセリは進行する。
商品ごとにベルが鳴らされ、人垣の中で最後の品定めをしながら次々と紙に数字が書き込まれていく様子は想像以上にエキサイティングだ。

[Introduction to Tsukiji Wonderland #4ーSalted and Dried Seafood Auction Hallー]

“I found myself in a wonderland I could have never imagined.”
Since we have over 600 hours of video, there was a limit to the footage we could use in this movie. So, we would like to introduce you to some of the footage not used in this movie.
[Salted and Dried Seafood Auction Hall]
A huge six-story car parking building stands next to a big gate in front of the Kachi-doki Bridge.
Its ground floor(first floor) is used as store place of Dried-fish.And the auction place is located in there.
At DSF auction area, Dried White Bait(Shirasu), Dried Small Sardine and Young Lancefish( Konago) -in their season- are traded.
Among them, Dried White Bait is one of the trade mark products.
“It’s not always the case that the whiteness matters White Bait’s quality, but as it has ”white” in its name, the transparent whiteness is important.”, one middle trader Nakaoroshi said.
Come to think about it, the color of White Baits gathered from all over Japan differ  from one individual to the next.
Some has cream-colored-white and the others are not.
At 5:40am, the auctioneer (from wholesale company) rings a hand bell standing on a corner of a table on which the products are displayed.
The auctioneer would be surrounded by a crowd of people right away.
When the auctioneer read out the number, Nakaoroshi (middle trader) people write numbers on a small paper and hand it out to the auctioneer.
That is how the auction goes along.
It is exciting than we might imagine to see Nakaoroshi professionals write the numbers making their final selection, at the place the bell rung product by product.