Category: ニュース, 監督photo通信

監督Photo通信 #8

「鮨,和食に携わる人だけでなくフレンチやイタリアンといった西洋の食文化を日本に合った形で表現している方も取材したい」そう思いながらも撮影開始から月日が流れていった。春が終わり、夏がきて、秋になろうとしていた頃に1人の料理人の方との巡り合わせにより、その想いは実現に向う。
ある日、何度も取材に訪れていた仲卸店舗で、撮影開始当初からいつも見かける買い出し人の方がいた。張りつめた緊張感と魚を手に取り入念に選別するその眼差しは「いっさいの妥協をしない」といった気迫が漂っていた。怖そうな人だというのが第一印象。その日初めて、どこのお店の方かをそっと仲卸さんに訪ねてみる。仲卸さんは即答で「エスキス」と答えた。聞けばフレンチだと言う。買い出しの雰囲気から、てっきり鮨職人の方だと思い込んでいたので驚いたのを覚えている。
「魚フェチなんだよ」
仲卸さんは微笑みながら買い出し人の背中を指差す。店の奥で仲卸さんが用意した魚の中から、さらに自分が欲しいものを選り分けているその光景は、多くの鮨職人に抱いた感情と同じで、最終的には魚の〝良し悪し〟ではなく自分が納得したものをお客さんに提供することへの情熱であり意地のようなものを感じた。その人こそ、映画に出演して頂いた村島シェフだった。好きなだけ選べばいい、そう言いながら仲卸さんは「こんなのもあるよ」と村島シェフの前に魚を並べる。
あんな風に魚と接するシェフを取材したい、そう思い取材を申し出る。怖そうな雰囲気は魚と対峙している時だけで、優しげな笑顔が素敵な人だった。
帰宅後、エスキス(ESqUISSE)ってどんな店なんだろうと調べてみると(不勉強ですいません)、銀座にあってミシュランは2つ星だとかシラク大統領訪日時は晩餐会の料理を担当したなどの情報が並ぶ。これ、ほんとに取材大丈夫なのだろうかと不安になった。(監督 / 遠藤)

We had several interviews with sushi chefs and chefs of Japanese restaurants, but we also wanted to talk to chefs for western food, such as French or Italian who accommodate to the needs and food culture of Japanese. About half of our production time had passed quickly without knowing how or where to start the conversation, but one day in autumn, we finally met a perfect interviewee we’d been looking for.
At a shop we frequently visited for the shoot, we would see a serious-looking guy who was meticulously selecting the fish all the time. We could tell that he would make no compromise in what he buys. This got me very interested in him but he looked almost too intimidating to talk to. So I asked the nakaoroshi who that person was. To my surprise, he was a chef from a French restaurant ‘ESqUISSE’, I was just assuming that he must be a Sushi chef by the way he was looking at the fish.
‘That guys is obsessed with fish’, the nakaoroshi pointed his back with a smile.
Among the fish nakaroshi already had selected for him, he would make his own selection. He knows and is very particular about what he wants for his customers. ‘Choose whatever you like, look as much as you want’, nakaoroshi says to him, laying out fish in front of Murashima. The level of his passion and devotion for fish are something you would often find in the sushi chefs.
So this was how we met Mr. Murashima who is featured in the film.
When we talked with him for the first time, he totally flipped our impression. He was such a friendly person and accepted our interview request immediately with a charming smile. I have to confess, I was very ignorant and had to look up his restaurant once I got home that day. I found out Esquisse was a successful two Michelin star restaurant that cooked for the official banquet for Former French president Jacque. Well, I obviously had a lot to catch up before the interview. (Director Endo)